Gesuikerd fruit
Voor de mensen onder ons die wat ouder zijn misschien nog een oude bekende.
De snoep van Haribo en Albert Heijn heeft deze delicatesse verdrongen maar de pure smaak is onovertroffen.
Maar ja daar komt het……je moet er wel wat voor doen…
Op vakantie in Frankrijk kwamen we in een Auberge waar de koks de traditie hooghouden en nog steeds de oude recepten van de familie bereiden.
In een afgelegen dorp op een berg met alleen een eigen groentetuin in de buurt, hebben we heerlijk gegeten met als grote verassing aan het eind de snoepjes die geserveerd werden bij de koffie na de maaltijd.
Ouderwets lekker en puur natuur. Echt iets om zelf eens te maken.
Op naar de keuken dus en in het beste Frans met handen en voeten het recept gevraagd en gekregen.
Welk fruit kun je suikeren?
Het beste gaat dit met fruit wat een wat dikkere, stevigere schil heeft. Denk bijvoorbeeld aan citrusvruchten zoals citroen en sinaasappel. Hiervan gebruik je de schillen zonder het vruchtvlees en het wit.
Ook stevig fruit zoals ananas, appel of peer kan worden gekonfijt. Gebruik dan partjes of stukjes van niet al te rijp fruit.
Maar vooral bolletjes of stukjes meloen of pompoen komen in aanmerking.
Laat het suikerwater telkens zover afkoelen dat het fruit niet gaar wordt wanneer het ondergedompeld wordt!
Op de foto een schaaltje gesuikerde stukjes oranje meloen.
Oma’s hoedenspeld erin en smullen maar!
Ingrediënten
- 250 milliliter water
- 350 gram fijne kristalsuiker
- Scheutje rozenwater (indien voorhanden)
- Fruit naar keuze
Bereiden
- Verwarm het water en los de suiker erin op.
- Kook het mengsel op een laag vuur, zodat het verder indikt.
- Laat het afkoelen en voeg het rozenwater toe.
- Leg het fruit nu in het mengsel en laat het een hele nacht intrekken.
- Haal het fruit uit het suikermengsel en laat dit uitlekken.
- Laat het suikermengsel opnieuw zachtjes koken om wat verder in te dikken.
- Na het afkoelen voeg je het fruit weer toe en laat het weer een nacht intrekken.
- Herhaal dit procedé drie tot vijf keer voor optimaal resultaat.
- Laat het fruit de laatste maal opnieuw uitlekken en bestrooi het met fijne kristalsuiker.
- Laat het fruit nu drogen.
- Bewaar in een afgesloten trommel.
Complimenten voor de kwaliteit van de nieuwsbrief!
De stukjes pompoen op de foto is volgens mij bewerkt met kalkmelk, ziet er namelijk knapperig uit. Normaal wordt een pompoen zacht als je het verwarmt.
Beste Sarah,
Het is niet de bedoeling om de pompoen te verwarmen.
Eerst de siroop laten afkoelen en daarna de stukjes pompoen erin.
Peter
Ja