Hollandse nieuwe met bietjessalade
door Peter
Een verrassende variatie op de klassieke haring-bietensalade en een schoolvoorbeeld van een seizoensrecept. Je kan dit recept alleen in het begin van de zomer maken. Alleen dan zijn de verse ingrediënten er. Mooie Hollandse kersen, nieuwe maatjesharing en kleine jonge bieten.
Recept voor 4 personen:
15 kersen
100 gram geschilde zomerbieten (2 tot 3 stuks)
3 tot 4 eetlepels Griekse yoghurt
2 eetlepels olijfolie extra vierge
1 eetlepel appelazijn
1 eetlepel mayonaise
1 teen knoflook (geperst)
4 Hollandse nieuwe
Bereiden:
Was en ontpit de kersen en snijd ze in vieren.
Schil de bieten (trek latex handschoentjes aan wanneer je geen knalroze handen wilt krijgen) en rasp de bieten grof.
Roer in een kom de bietenrasp door de yoghurt. Meng kersen, olijfolie, mayonaise, appelazijn en knoflook erbij door en breng op smaak met peper en zout uit de molen. Laat de smaken minimaal 15 minuten vermengen met elkaar.
Schep de bietensalade op vier kleine borden en leg er een Hollandse nieuwe naast. Lekker met een stukje toast.