Koude Spaanse soep
Om je vingers bij op te eten!!!!!
De koude Spaanse soep Gazpacho werd oorspronkelijk klaargemaakt door alle ingrediënten in een vijzel met een stamper fijn te maken en er dan koud water aan toe te voegen. Normaal moet je Gazpacho opdienen in houten kommen en moet je het met een houten lepel eten.
Gazpacho
4 sneetjes oud wittebrood, 1 kg tomaten, 1 ui, 1 kleine komkommer, 1 rode paprika, 2 stengels bleekselderij of bosje snijselderij, 4 takjes peterselie, 3 teentjes knoflook, ¼ kopje rode wijnazijn, of wat citroensap en sherry, ½ kopje olijfolie, 1 soeplepel Worcestersaus, enkele druppels tabasco
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in de blender of pureer met de staafmixer totdat je een gladde soep zonder stukjes hebt.
Leng eventueel aan met een beetje water of tomatensap om de soep vloeibaarder te maken.
Serveer met kleine stukjes paprika, komkommer, selderij en ui. Stokbrood erbij en smullen maar
En omdat het zo lekker is nog een koude Spaanse soep:
Ajo Blanco of Witte Gazpacho
Ingrediënten
300 gram gepelde amandelen, 1 liter water, 4 sneetjes wit brood zonder korst, 6 teentjes knoflook, 6 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels sherryazijn of citroensap, zout en peper
Bereiding
Week het brood in water of een beetje melk.
Doe de amandelen en knoflook samen met een beetje water in de blender en maal fijn.
Doe er het brood en de olijfolie bij en zet er de blender in totdat je een gladde vloeistof hebt. Eventueel aanlengen met water.
Breng op smaak met sherryazijn of citoensap, zout en peper.
Dien op met stukjes witte druiven, rozijnen, appel en meloen.