Pastinaaksoep met gember en mierikswortel
door Peter
De eerste nachtvorst in oktober heeft de meeste zomergroenten de das omgedaan en het is afgelopen met courgettes, tomaten en paprika’s. Het wordt nu tijd voor boerenkool, pastinaak, prei veldsla en andere wintergroenten. Hier volgt een recept met pastinaak. De verse gember en verse mierikswortel zorgen ervoor dat deze pastinaaksoep lekker scherp wordt. Een heerlijke soep voor een koude (winter)dag en ook nog eens makkelijk om te maken: binnen 30 minuten op tafel.
INGREDIËNTEN:
1 kilo pastinaken
2 grote of 3 kleine uien
9 cm verse gember
50 gram verse mierikswortel
scheut olijfolie
1 liter groentebouillon
zout en peper uit de molen
eventueel: scheut (soja)room
Schil de pastinaken en snij ze in gelijke stukken.
Maak de uien schoon en snij ze in vieren.
Schil de verse gember en verse mierikswortel en snij ze in kleine stukjes.
Fruit de uien met de gember en mierikswortel aan in een beetje olijfolie.
Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Voeg de pastinaken toe.
Pureer de soep met een staafmixer (of blender) als de pastinaken gaar zijn.
Voeg eventueel wat (soja)room toe. Breng de soep opnieuw aan de kook en breng op smaak met zout en peper.
Pastinaak over?
Frituur dunne plakjes een paar minuten in plantaardige olie en bestrooi met wat zeezout. Heerlijke chips voor zo uit de hand, maar ook lekker bij veldsla of deze soep.
Dit recept is van Joeke Warmerdam en is afkomstig uit het boek De Groene Garde