Snijbietsalade met gorgonzola, geroosterde rode bieten en rode bessendressing
Door Peter
INGREDIËNTEN:
150 à 200 gram snijbiet
250 gram gekookte rode bieten
1 eetlepel rode bessengelei
1 eetlepel rode balsamicoazijn
2,5 eetlepel extra vierge olijfolie
Versgemalen zwarte peper en (zee)zout naar smaak
100 gram gorgonzola
Alleen al vanwege kleur is deze salade een feest om te maken en om op te eten: roze, rood en paars! De dressing van rode bessengelei geeft de salade ook nog eens een mooi zomers tintje. Voor één persoon is de salade een (ruime) hoofdmaaltijd, voor twee personen een heerlijk lunchgerecht. Snijd de bladeren van de snijbiet van de stengels. Snijd de stengels doormidden en halveer ze ook in de lengte. Was de snijbiet met koud water. Controleer of al het zand van de bladeren en tussen de stengels is verdwenen. Laat de snijbiet uitlekken in een vergiet. De stengels van snijbiet zijn vrij hard en daarom niet zo lekker om rauw in een salade te verwerken. Blancheer daarom de stengels 2 minuten in een pan met ruim kokend water. Laat de deksel van de pan. Giet de stengels af en spoel ze direct koud. Laat de stengels vervolgens uitlekken in een vergiet.Snijd de rode bieten in dunne plakken.
Maak vervolgens de dressing. Doe de rode bessengelei samen met de azijn in een kom en meng het geheel met een garde. Voeg – terwijl je roert met de garde – de olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper en roer het geheel nog eens goed door.
Verwarm de grillpan. Leg – als de pan warm is – de plakken rode biet erop. Rooster de bieten kort aan beide kanten.
Snijd de gorgonzola in kleine blokken.
Als de snijbiet nog (te) nat is, dep de stengels en de bladeren met een stuk keukenpapier droog.
Verdeel de snijbiet over de borden. Leg vervolgens de geroosterde plakken rode biet er bovenop. Schenk de dressing over de salade. Verdeel tot slot de blokjes gorgonzola over het geheel.
Lekker met een snee notenbrood.