tips

Jam zelf maken

door Peterpotjes jam

De tijd voor het maken van jam is weer aangebroken. De oogst van vers fruit komt op gang en behalve omdat je niet alle fruit ineens kan opeten en je op deze manier je fruit langer kan bewaren, is het maken van jam een leuke bezigheid waarin je veel creativiteit en eigen smaakinbreng kwijt kan. Er zijn ongelofelijk veel jamrecepten in nog meer smaakvariaties te vinden op het internet. Bijvoorbeeld op de website van http://vangilse.nl/recepten/ of de website http://madamconfituur.com/ Waarom zou je steeds de bekende soorten eten, als je zelf jam maakt zie je hoeveel lekkere smaakvariaties je kunt maken. Met kruiden, specerijen, honing, drank, enzovoort. Het basisrecept voor het zelf maken van jam vindt je hieronder en zal voor later gebruik ook op de pagina “Tips en Tricks” geplaatst worden. Ook het recept voor het zelf maken van pectine en een lijst van fruitsoorten met van nature veel of weinig pectine staat erbij.

Basisrecept voor 4 potten jam (met geleisuiker)

Bron: www.zelfmaakrecepten.nl                                                           

1 kg schoongemaakt fruit

1 eetlepel citroensap

1 kg geleisuiker

4 schone jampotten met twist-off deksel

Snijd het fruit in kleine stukjes of pureer het met de keukenmachine of staafmixer.
Doe het fruit in een grote hoge pan en roer het citroensap en de geleisuiker erdoor.
Breng deze massa op matig hoog vuur al roerende aan de kook.
Laat de massa nu 4 minuten flink koken, roer regelmatig. Draai het vuur uit en laat de massa tot rust koken.
Schep eventueel met een lepel het ontstane schuim eraf.

Fruit met veel pectine
Sommig fruit bevat weinig pectine, sommige veel. Daarom worden zelfgemaakte jams vaak gemaakt van verschillende soorten fruit.
Hier is een lijst van hoge pectine vruchten die genoeg pectine in hen om jam te maken zonder toevoeging van pectine hebben:

Veel pectine Weinig pectine
Aalbessen Aardbeien
Appels, zure Abrikozen
Bessen Ananas
Bramen, zure Banaan
Carambola Bosbessen
Citrusfruit Frambozen
Druiven (halfrijpe) Guaves
Jabuticaba Kersen
Ketembilla Kiwi
Kruisbessen Meloen
Kweeperen Nectarines
Pitanga Peren
Pruimen Perziken
Tamarinde Rabarber
Umkokolo Rozebottel
Veenbessen Vijgen

Zonder geleisuiker

Er zijn twee opties voor het maken van jam van fruit zonder geleisuiker.
1. Gebruik 3/4 pectine-arm fruit en 1/4 pectine rijk fruit. Kook dit met citroenzuur en suiker.
2. Maak pectine-sap van appels of citroen.

Diktetest
Gelering met pectine gebeurt al tijdens het koken, maar in grootste mate tijdens het koelen.vingertest
Zet een bord 10 minuten in de vriezer.
Doe iets warme jam op het koude bord. De jam koelt nu meteen af.
Trek een vinger door de jam.
Als de jam niet terugvloeit in het spoor, is de jam dik genoeg.
Anders meer pectine erbij en opnieuw een minuutje koken.
Lepeltest: Doe een koude lepel in de jam en meteen uit. Houdt deze ruim boven de pan.
Houdt de lepel dwars. Druppels: te dun  Als het als een vel eraf loopt: goed

Tips
Volrijp fruit bevat minder pectine dan onrijp fruit.
Voeg 2 eetlepels citroensap toe bij het koken van fruit met weinig pectine.
Gebruik vers sap, niet uit een pak.
Langer koken betekent dikkere jam. Inkoken op een laag vuur om aromaverlies te voorkomen en uiteraard regelmatig roeren.
Een theelepel boter toevoegen alvorens het fruit te koken voorkomt schuimvorming.
Een matige geleerwerking van de pectine wordt vaak gecorrigeerd door de jam opnieuw te koken met extra suiker en een extra lepel citroensap.
Te dikke jam kun je gebruiken op warme toast of bagels, in cake of taart, of op vlees.
Te dunne jam kun je gebruiken in smoothies of als siroop over nagerechten.

Jampotten
De potten en deksels kun je uitkoken in water met een schep soda, daarna afspoelen met heet water en uit laten lekken op een theedoek, maar van een verse beurt in de afwasmachine worden ze ook schoon genoeg.
Met de afwasmachine is het ook reeds voldoende als een wasbeurt met hoge temperatuur ingesteld wordt. Het afwasmiddel in de machine doodt elke bacterie grondig. Vul de potjes zo vol mogelijk zodat er een minimum aan lucht in zit na het vullen. Giet de jam in potten terwijl hij nog gloeiend heet is.
Laat de jam afkoelen terwijl de pot op zijn kop staat. Maak de potten aan de buitenkant schoon en plak er een etiket met de naam en de bereidingsdatum op. Bewaar de potten op een koele, droge plaats; aangebroken potten in de koelkast. Houdbaarheid: 1 jaar

 

2 gedachten over “Jam zelf maken

  • Ik kan een stek krijgen van een frambozenstruik. Daar ben ik erg blij mee. Kan iemand mij precies vertellen hoe ik een stek hiervan neem en plant? Weet iemand dat misschien?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *